Framtidens cybersäkerhet med HP: Stop blaming the end users
En av mina mest slående insikter från eventet var att 90 % av alla cyberintrång har ekonomiska motiv. Intrången utförs ofta av organiserade grupper, där de 75 mest aktiva grupperna står för hela 90 % av attackerna globalt. Det är också vanligt att grupperna har ett stort antal medlemmar – ofta fler än 75 personer per grupp – som tillsammans arbetar för att utnyttja sårbarheter i verksamheters IT-system.
Enheter som säkerhetsrisk: Dags att sluta skylla på användarna
70 % av alla cyberintrång spåras tillbaka till enheten, i de flesta fall handlar det om att en slutanvändare oavsiktligt klickat på något skadligt. HPs slogan, "Stop blaming the end users," känns därför helt rätt i tiden. I stället för att lägga ansvaret på användarna erbjuder HP säkerhetslösningar som Sure Click ett förstärkt skydd genom att isolera potentiellt skadliga filer och länkar, vilket minskar risken för att intrång ska ske via misstag från användarna.
Nytt hot: AI-baserade phishingattacker och SVG-filer som måltavla
En annan trend som HP pekade på var ökningen av AI-relaterade phishingattacker, där angripare samlar in omfattande information om användaren innan attacken inleds. Dessa AI-attacker blir allt mer personaliserade och svårupptäckta, vilket kräver mer avancerade försvarsmekanismer. Dessutom har SVG-filer, liksom stora mjukvarusviter som Microsoft Office och Google-applikationer, blivit alltmer utsatta för attacker.
HP Sure Sense och AI som försvar
Som svar på de ökade AI-baserade hoten har HP lanserat HP Sure Sense, en AI-driven lösning som aktivt identifierar och förhindrar skadlig kod. Genom att utnyttja AI tillsammans med specialiserade NPU-chips i HPs datorer kan säkerheten ökas till 97 % när HP Wolf Security är aktiverat. Det innebär att AI-baserade datorer kan hantera hot på ett mycket mer förberett sätt, vilket ger användarna en tryggare arbetsmiljö.
BIOS-skydd och säkerhetschip för bättre inbyggt skydd
Under eventet delade HP också med sig av rekommendationer för att säkra BIOS-nivån, där ett BIOS-administratörslösenord nämndes som en grundläggande åtgärd. För att ytterligare stärka skyddet erbjuder HP Sure Admin och deras säkerhetschip, vilket nu finns inkluderat i alla nya HP-enheter. Denna kombination gör det möjligt att säkra operativsystemets kärna och skydda mot hot som arbetar under systemnivån.
5 steg - så skyddar vi er verksamhet mot cyberhot
- Skydd: Genom att virtualisera PC-processer, som att öppna filer och länkar i en säker miljö, skyddar du verksamheten från vanliga cyberattacker.
- Insyn: Vi låter skadlig kod verka i en isolerad, virtuell miljö för att analysera hur den beter sig och spåra dess ursprung. Resultatet presenteras för er – helt utan att er verksamhet påverkas.
- Effektivitet: Systemet behandlar alla processer likvärdigt, oavsett om de innehåller skadlig kod eller inte. Detta följer principen om "zero trust" för maximal säkerhet.
- Användarvänlighet: Användarna märker inte av säkerhetslösningen och behöver inte ändra sitt arbetssätt.
- SOC-stöd: Vårt skydd är även ett stöd i SOC-processer samt vid regelefterlevnad och revisioner.
Sammanfattning
Jag är glad över att jag tillsammans med flera av våra kunder tog oss tid att delta på eventet. Dr Ian Pratt från HP gav oss en inspirerande inblick i dagens avancerade hotbilder och visade vilka lösningar som finns för att skydda verksamheter på ett tryggt och effektivt sätt. Med HP Sure Click och HP Sure Sense kan vi nu erbjuda våra kunder ett mer heltäckande skydd för slutanvändare, och med AI-stödda försvar står vi bättre rustade inför framtidens utmaningar.
Se Dr Ian Pratts föreläsningar från Strandvägen 7A: