Digitalisering för fastighetsbranschen - säkert och hållbart
I en fastighet finns det generellt mycket teknik som skulle kunna digitaliseras men trots det är det idag alldeles för många som använder sig av äldre, omoderna system. System som inte fungerar så optimalt som de skulle kunna göra, eller som inte riktigt längre tillgodoser varken fastighetsägarens eller hyresgästernas behov.
Det här beror på flera saker, en av dem är att dessa oftast får lite för lite kärlek. I vissa fall är det dessutom så att många system idag står utan att någon övervakar och tar hand om dem, vilket kan leda till både stillestånd och risker för intrång i systemen. En annan anledningen är att man inte riktigt vet varför de här systemen är så viktiga utöver sin specifika funktion. Och sist men inte minst, så är det så att fastighetsbranschen historiskt sett har legat lite efter när det kommer till att digitalisera.
Därför behöver fastigheter digitaliseras
Sakta men säkert har det här förändrats de senaste åren då allt fler fastighetsbolag har insett de stora och många fördelarna med att digitalisera. Det handlar också till viss del om att “hänga med i svängarna”, att inte bli det bolag som hamnar på efterkälken när den senaste tidens enorma digitaliseringsvåg drar med sig stora delar av branschen.
Genom att digitalisera sina fastigheter kan fastighetsbolag spara både tid, pengar, resurser och bli mer hållbara. När du digitaliserar får du tillgång till centralisering som gör att du kan sköta mycket från ett och samma ställe. Det här ger dig också betydligt större tillgång till information som i slutändan hjälper dig att ta välgrundade och lönsamma beslut. Det här till skillnad från tidigare, då det krävdes mycket manuellt arbete bara för att mäta vad fastighetens systemmätare visade. För att sedan försöka analysera vad det i slutändan innebär för fastighetsbolaget.
Förändrad affärsmodell och andra krav på dagens kontor
Ytterligare en anledning till att det blir allt viktigare att digitalisera är att under de senaste åren har fastighetsbranschens affärsmodell förändrats. Från att mer eller mindre “bara” ha tillhandahållit utrymme eller en yta, handlar det idag även om att erbjuda ett bredare spektrum av tjänster, så som till exempel kompletta kontorslösningar och coworking.
Dagens kontorsmiljöer och arbetet som sker i dessa växer dessutom allt mer ihop med våra privatliv, vilket innebär att man tittar mer på möjligheter för allt ifrån leveranshjälp (ett privat paket från HM skickas till kontoret istället för till närmaste ICA-butik) eller tvättservice, till att erbjuda de moderna, tekniska lösningar som hyresgästerna behöver, eller kommer att behöva. Men för att lyckas med det här behöver bolagen digitalisera.
En möjliggörare för ökad hållbarhet
Fastighetsbranschen står idag för en otroligt stor del av världens elkonsumtion och när hållbarhet kom upp på agendan på allvar för cirka fyra år sedan blev branschen medveten om att de både kan och behöver göra en hel del förändringar för att bli mer hållbara. Genom att digitalisera möjliggör du en helt annan typ av kontroll på elförbrukning, vattenmätning och så vidare. Det ger också en helt ny, annan möjlighet att jämföra data mot varandra, jämfört med när du läser av en vattenmätare manuellt. Först när du kan göra dessa mätningar och faktiskt ställa resultaten mot varandra kan du börja tänka hållbarhet på allvar.
Så påverkas fastighetsbranschen av Corona-krisen
Det finns inte många branscher som är opåverkade av corona-pandemin idag och fastighetsbranschen är inget undantag. Det förändrade beteendet i form av att vi jobbar mer på distans än någonsin och “det nya normala” kommer utan tvekan att ställa fastighetsbranschen inför ytterligare förändringar.
Inom en snar framtid kan det mycket väl bli så att bolag behöver komma på nya, andra sätt för att hyra ut sina utrymmen. Anställda som i allt högre grad jobbar på distans eller hemifrån gör att många företag inte längre kommer behöva lika stora ytor som tidigare. Eller för att vända på det, kanske behöver vissa företag ännu större lokaler för att säkerställa att alla kan hålla avstånd till varandra.
Ytterligare en dimension som är bra att åtminstone ha i bakhuvudet är att färre personer kommer vilja eller ha möjlighet att åka ut till fastigheter för underhållsarbete. Både för att det tar mycket tid och för den eventuella smittorisken som finns. Genom att istället sköta det mesta digitalt och centraliserat blir det alltså mycket enklare att sköta underhåll och optimera fastigheten på distans.
Digitalisera rätt och säkert
Något som är viktigt att vara medveten om är dock att det inte är att “bara digitalisera”, det finns en hel del viktiga saker att ta hänsyn till för en framgångsrik digitalisering. Ett ganska vanligt scenario vi på Advania dyker på är att företag som har bestämt sig för att digitalisera får lite väl bråttom och springer snabbare än nödvändigt. I det här fallet börjar många med att kolla på värdet av vad de vill få ut av de förändringen och blir lite blinda, och missar de risker som förändringen kan medföra. Oftast handlar det om att man inte tar med frågor såsom hur kommunikation och nätverk skall hanteras och det blir ungefär som att först bygga taket (värdet) och sedan ta sig nedåt våning för våning. Men för att få fram det korrekta värdet är det ett måste att börja med grunden - att först bygga ett stabilt fundament som slutligen resulterar i ett högre värde på fastigheten. Det här gör det dessutom enklare att bygga på kommande digitaliseringar.
En annan sak som bristen på fundament och strategi för denna innebär att man utsätter fastigheterna för stora säkerhetshot. Det här har lett till att det de senaste åren har skett flera stora cyberattacker mot fastigheter. När det är dags att digitalisera är det därför av yttersta vikt att se till att säkerheten är med från början, att den byggs in i infrastrukturen och följer med under alla steg på vägen.
Advania bygger fundamentet för fastighetens digitalisering
Vi på Advania har lång erfarenhet av att hjälpa fastighetsbolag att digitalisera. Vi hjälper framför allt till med att säkerställa att fastigheten får ett stabilt och säkert fundament som de sedan kan bygga vidare på. På det här sättet hjälper vi fastighetsbolag att känna sig trygga med att deras hyresgäster trivs, känner sig säkra online och får de bästa, digitala förutsättningarna för smidiga och friktionsfria arbetsdagar.
Höj säkerheten i dina fastigheter
Som sagt, säkerheten är otroligt viktig när det kommer till digitalisering av dina fastigheter. I vår guide tittar vi både på de positiva med att digitalisera, men även vilka utmaningar som kan dyka upp på vägen. Du får också konkreta tips för hur du bemöter och hanterar dessa utmaningar. Ladda ner den här!