Säkerhet 2024.03.04

Öka medvetenheten om cyberhot

Känns det som att din verksamhet har en trygg krisberedskap för IT-incidenter? En bra början är att skapa rutiner som hjälper till att stärka medarbetarnas medvetenhet och som gör att det finns en trygg plan att luta sig mot när verksamheten råkar ut för intrång eller attacker. 

Cybersäkerhet har gått från att kännas som lite obskyrt "behöver jag verkligen bry mig"-ämne till att behandlas i dagstidningar, radio och tevenyheterna på regelbunden basis. Det går inte att förbise faktumet att vi alla kan drabbas av cyberattacker, och att som verksamhet behöver göra ett genomtänkt och kontinuerligt säkerhetsarbete.

Försäkringsbolaget If gör årliga undersökningar bland småföretagare, som utförs av Novus, och den senaste visar att beredskapen fortsatt är låg inför ett cyberangrepp. En fjärdedel svarar att de inte har kompetens att upptäcka ett intrång och bara 19 procent vet hur de ska agera om de blir drabbade. En positiv trend är att allt fler verksamheter i alla fall har backup-rutiner på plats. Men kompetensen att upptäcka intrång, eller kunskapen hur man ska agera när intrång har skett, är fortsatt låg.

Proaktiva åtgärder för en tryggare verksamhet

Det krävs insatser både i det tekniska landskapet, kring processer och rutiner och i form av kunskapshöjande åtgärder för medarbetarna. Vi har sammanställt fem grundläggande områden där du och dina medarbetare behöver göra en insats för att säkerställa en god cybersäkerhetskultur i din verksamhet:

1. Kartlägg verksamhetens skyddsbehov

Skapa dig en överblick av läget i dag och vilka områden verksamheten klarar att skydda på egen hand, och var det behövs en samarbetspartner.

2. Stoppa hoten innan de gör skada

Gör din verksamhet mindre attraktiv som mål för cyberbrottslingar genom små insatser som att hålla programvaror uppdaterade, och större aktiviteter som att implementera övervakningslösningar.

3. Betala av teknikskulden på ett smart sätt

Byt ut gamla lösningar i en takt som är rätt för din verksamhet, gärna tillsammans med en rådgivande partner som har en långsiktig strategi för samarbetet.

4. Välj rätt partner för framtiden

Satsa på att hitta en partner som följer med på vägen mot tillväxt och smart användning av ny teknik och som känner din verksamhet så den kan rekommendera verktyg och lösningar som är rätta för just dig.

5. Skapa rätt teknikstrategi för din verksamhet

Utvärdera dina behov och satsa på lösningar som kan skalas i takt med att dina behov förändras. Köp teknik med en smart budget som både effektiviserar och framtidssäkrar din verksamhet.

Läs mer i vår rapport

Utmaningarna i techbranschen: navigera mellan teknik, säkerhet och kostnader

Relaterat innehåll

Säkerhet
2024.10.17

Gör en insats för din digitala beredskap

Det har pratats mycket om hur man stärker sin motståndskraft inför en eventuell kris i samhället, och då tänker vi mest på omfattande påverkan som strömavbrott eller naturkatastrofer. Minst lika viktigt är att ha en digital...