Ökad medvetenhet om digitaliseringens miljöpåverkan
Hur minns du året 2018?
Då jobbade jag på Sigma IT consulting som konsultchef över områdena infrastruktur och datacenter. Det var en tid då hela världen blev mer och mer medvetna om att digitalisering påverkade miljön och i och med det höjdes kraven på miljöcertifieringar för oss som höll på med driften av IT på olika sätt. Jag minns att datacenter-uppbyggnaden blev som en ny industri i Sverige då både Google och Amazon det året flyttade sina data till svenska datacenter. Det sattes upp gigantiska anläggningar med tiotusentals servrar vilket också innebar att de skulle sluka en hel del energi för att kunna köras.
Blev det en annan förväntan på datacenter ur ett miljöperspektiv?
Det var såklart en bra affär att fler flyttade till svenska datacenter. Samtidigt pågick en granskning av branschen så de som höll på med datacenter-affärer behövde också förstå sig på de nya kraven. Det var inte helt enkelt och krävde en hel del jobb. För att inte tappa fokus på våra kunder och samtidigt kunna hålla oss till kraven valde vi bland annat att flytta driften från våra egna datacenter till att hyra in oss hos andra datacenter. Så vi började jobba med co-locationaktörer som var redo för det som gällde och hade anpassat verksamheten.
Förutom miljöcertifieringar, vilka andra krav har ställts på datacenter ur ett miljöperspektiv?
Mycket handlar om energieffektivitet, datacenter förväntas vara optimerade för att minimera energiförbrukningen och därmed minska koldioxidutsläppen. Det handlar också om att använda sig av förnybar energi. Det finns en stor förväntan på att datacenter ska sträva efter och erhålla miljöcertifieringar för att bevisa deras engagemang för hållbarhet. I dag är certifieringar ofta ett krav både från branschen men även från kunderna. Advanias ledningssystem är certifierat enligt ISO 14001:2015 (Miljöledning), vilket är en form av garanti på att vi ständigt vill förbättra oss i det vi tillför våra kunders verksamhet i form av kunskap, engagemang och passion kring IT-tjänster och produkter.
Hur kan vi i branschen påverka åt rätt håll?
Det kommer att vara oerhört viktigt att vi alla samarbetar för att tillsammans hålla fokus på miljökraven och främja en mer cirkulär hantering av IT-produkter. Det är något som hela branschen måste sträva efter. Vi kan alla göra mer än vi tror och kan göra skillnad genom att göra rätt val hela vägen från tillverkning till återvinning.