Digitalisering Framtidssäkra IT 2024.06.05

Så gör du slut med Windows 10

I Hollywoodfilmer är en vanlig klyscha att personen som ska göra slut säger "det är inte du, det är jag" för att underlätta uppbrottet. När det gäller att avsluta relationen med Windows 10 behöver man inte ta någon sådan hänsyn. Det ÄR du, Windows 10, som behöver bytas ut: för allas vår säkerhet, för att kunna arbeta med moderna applikationer och inte minst för att förbereda sig och sin verksamhet på användning av AI på ett tryggt sätt.

I slutet av sommaren 2015, närmare bestämt den 29 juli, släppte Microsoft den första versionen av Windows 10. Det är nästan 9 år sedan när det här skrivs, vilket är en ganska lång tid för ett operativsystem i en värld där allting går väldigt fort. Våra behov idag är väldigt annorlunda mot hur de var 2015. Säkerhetshoten ser annorlunda ut och hur vi arbetar har drastiskt förändrats i och med pandemin vi varit med om: det hybrida arbetslivet är här för att stanna.

Windows 10 - inte alls den sista versionen av Windows

Windows 10 beskrevs som "den sista versionen av Windows", vilket är ett budskap jag själv förmedlat till kunder och partners i samband med att Windows 10 släpptes. Det var ett påstående jag fick äta upp när Microsoft i oktober 2021 släppte Windows 11.

Windows 11 har nu funnits i lite drygt 3 års tid, och har blivit väl emottaget på marknaden, det var bland de får gångerna som IT-avdelningar ställdes inför att användarna pushade på för en uppgradering i stället för att IT kom med ytterligare en uppdatering stökar med slutanvändarnas flow.

Windows 11 har en rad fördelar över sin föregångare, framför allt på säkerhetssidan där en rad nya säkerhetsfunktioner introducerats för att hantera hoten som finns idag, men även en rad andra innovationer som kan göra vardagen lite bättre.

Men tillbaka till ämnet. Windows 10 har funnits sedan 2015, och kommer den 14 oktober 2025 att sluta supporteras av Microsoft. Det betyder att du inte längre kommer att få säkerhetsuppdateringar, vilket ökar risken för att du kan få intrång i din miljö. Säkerhetsuppdateringarna är kritiska att installera och se till att du får. Du kommer kunna köpa utökade supportavtal från Microsoft i vissa lägen, men det kommer bli en dyr historia och lönar sig kanske inte i längden i och med att du bara skjuter arbetet framför dig.

Varför ska jag uppgradera?

Det enkla svaret på frågan varför man ska uppgradera är att du vill fortsätta ha en säker IT-arbetsplats genom att köra ett supporterat operativsystem som får regelbundna uppdateringar. Det är den största vinsten för dig och din verksamhet.

Det finns många argument om att ”Vi vinner inget på Windows 11, så vi kommer inte uppgradera” och ”Vi väntar på nästa version av Windows, det har alltid varit bra att hoppa varannan”.

Det är dock argument som inte längre håller. Windows fungerar idag på ett annat sätt än det gjorde tidigare, versionen du kör av Windows 10 idag är långt ifrån samma version som du körde 2015 när det släpptes, mycket har hänt även med Windows 10 under årens gång.

Att ta sig till Windows 11 är en del av arbetet med att säkerställa att du har en säker digital arbetsplats, samtidigt som du kan känna dig trygg i att dina användare får tillgång till innovationer som kan göra deras arbetsdag ännu bättre! Windows 11 har även en uppsjö av förbättringar ur ett hållbarhetsperspektiv, för att operativsystemet som helhet ska vara så energieffektivt som möjligt!

CTA-button-Win-11

Att ta sig till Windows 11

Det många säkert har någorlunda färskt i minnet är hur omfattande projekten var när alla skulle uppgradera från Windows 7 till Windows 10, något som för många blev både kostsamma och omständliga projekt.

Flytten från Windows 10 till Windows 11 är inte i närheten av samma projekt, utan det är en uppdatering likt de årliga som kommer från Microsoft redan idag. Några påstår även att "Windows 11 är den bästa versionen av Windows 10 hittills", vilket litegrann pekar på hur enkelt det är. Det jackar helt in i processerna du redan har på plats för Windows 10!

Microsoft hävdar själva att det är över 99% applikationskompabilitet mellan Windows 10 och Windows 11, vilket gör att en uppgradering har minimal om någon påverkan på din applikationskatalog.

Jag har sett flertalet kunder uppgradera sina befintliga Windows 10 datorer till Windows 11 utan några som helst bekymmer, där de i stället kunnat lägga fokus på att kommunicera med slutanvändarna kring förändringen i stället för att behöva lösa tekniska problem.

Sedan ska vi inte sticka under stolen med att Windows 11 ställer nya krav på hårdvaran, vilket gör att om din verksamhets datorer är inköpta före 2017 så behöver du troligtvis att byta ut dessa eftersom så pass gamla maskiner inte uppfyller hårdvarukraven för Windows 11. Nya datorer du köper idag däremot, de kommer redan med Windows 11 sedan några år tillbaka.

En trend jag tycker mig se där ute är att många kombinerar flytten till Windows 11 med att modernisera sin miljö och gå mot en molnmanagerad miljö med hjälp av Microsoft Intune. Det är absolut inget krav att göra det, men kan vara ett bra tillfälle när man ändå uppgraderar. Det gör dock projektet betydligt större än att bara uppdatera sina befintliga datorer till Windows 11, så om du inte kommit speciellt långt i din planering för molnresan är det bättre att ta det som ett nästa steg. För att uppgradera dina datorer du har idag till Windows 11 behöver du inte köpa nya verktyg eller produkter, utan nyttja den investeringen du redan gjort och är bekväm med. Det viktigaste är att du har en plan och blir klar i god tid!

Vad kan jag göra nu?

Har du ännu inte börjat planera inför att uppgradera till Windows 11, är det hög tid att börja redan nu. Vi på Advania har tagit fram en checklista på vad du behöver göra som du kan hitta här. Vi hjälper dig såklart även med att uppgradera dina datorer till Windows 11!

 

Vill du veta mer?

Kontakta mig!

Chief Technical Architect

Ola Ström

Relaterat innehåll