Cloudlösningar för företag är idag ett ständigt aktuellt ämne. Men vilka är egentligen fördelarna och nackdelarna med molnbaserade tjänster? Molntjänster (även kallat cloudtjänster), är program, dokument och filer som lagras via internet, eller servrar som drivs och underhålls av andra än dig själv. Det betyder att du har tillgång till alla dessa program och filer bara genom att vara uppkopplad till internet – men det upplevs som att allt lagras lokalt på din dator. Målet med molntjänster är att tillhandahålla skalbara, säkra och kostnadseffektiva IT-tjänster.
4 fördelar med molntjänster
Det finns ett stort antal fördelar med att investera i molnet, och här är fyra av dem:
1. Du betalar bara för den kapacitet du faktiskt använder
En molntjänst kräver inte någon lokal infrastruktur, vilket påverkar både investeringen och kostnaderna som är kopplade till själva driften av IKT. Eftersom användningen av resurserna blir tydlig, kontrollerad och återkopplad betalar du aldrig för mer än det du använder.
2. Du kan enkelt skala upp eller ner efter behov – och få nära på obegränsad databehandling och lagring
Med molntjänster har du praktiskt taget obegränsad kapacitet för databehandling och datalagring. Du kan skala upp eller ner efter vad du behöver här och nu, eftersom resurserna fördelas efter behov. På så sätt behöver du inte betala för mer än vad du behöver, samtidigt som du inte behöver oroa dig för att någonsin “få slut” på kapacitet.
3. Lagring av data i molnet ger ökad säkerhet
Det finns flera anledningar till att molntjänster kan bidra till ökad säkerhet. För det första har IT-leverantörer ofta mer specialistkompetens och bättre tillgång till IT-resurser än vad du som kund har. Större datacentraler har vanligen relativt omfattande säkerhetsåtgärder med strikta restriktioner för vem som får komma in i anläggningen. Dessutom byter man ut hårdvara och uppdaterar mjukvara regelbundet. För det andra kommer du alltid att få säkerhetsuppdateringar och andra programuppdateringar som en del av leveransen när du investerar i molntjänster genom en leverantör. Många verksamheter saknar egna rutiner för detta, och kommer därför att kunna ge ökad säkerhet för ett stort antal företag. För det tredje kommer en leverantör att kunna erbjuda säkerhetskopiering och lagring av data på flera ställen – såväl som automatisk överföring till annan lagringsplats om något går fel.
När du investerar i molntjänster kan du också välja vilken typ av säkerhet du vill ha, eftersom olika typer av data har olika säkerhetsbehov.
4. Minskar investeringarna som krävs för att starta en ny verksamhet och bidrar till snabbare implementering av nya IT-tjänster
Molntjänster möjliggör snabbare etablering av IT-infrastruktur, driftsplattformar, servrar, nätverk, applikationer och lösningar via en extern partner. Tjänsten levereras direkt vid behov och du kan själv öka tiden på servern eller lagringskapacitet när det behövs – utan att du måste involvera leverantören.
Eftersom en cloudtjänst levereras via nätet behöver du heller inte investera i en massa ny utrustning. Du slipper därmed köpa, installera, uppdatera och hantera programvara lokalt.
När det kommer till molntjänster finns det olika varianter att välja på, beroende på vad ditt företag har behov av och vad ni vill ha möjlighet att kunna göra själva. Här kan du läsa mer om de olika alternativen IaaS, PaaS och SaaS och dess skillnader.
Så, finns det egentligen några nackdelar med molntjänster? Eftersom det finns så många olika molnbaserade tjänster flera sätt att använda dessa på, är det mer lämpligt att säga att det finns potentiella nackdelar. Här listar vi 3 av dem.
3 potentiella nackdelar med molntjänster
1. Eventuella utmaningar kring datasäkerhet och integritet
I och med den nya dataskyddsförordningen som kom 2018 har det blivit striktare regler för hur företag samlar in, lagrar och bearbetar data. Risker med att använda molntjänster varierar beroende på hur känslig data företaget har och hur leverantören har implementerat sin molntjänst. Samtidigt som säkerheten kan vara en utmaning, finns det vissa molntjänster som kan hjälpa till med att säkerställa att GDPR-reglerna efterföljs.
2. Molntjänster kan bli dyrare snarare än kostnadseffektivt
Att använda molntjänster kan till slut bli dyrare än andra lösningar, speciellt om ditt företag inte kan använda standardlösningar. Komplicerad arkitektur och integration med befintliga system kan vara kostnadsdrivande. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att valet av molntjänster måste kopplas till de övergripande målen för ditt företag, och att den valda lösningen också ska underlätta framtida lösningar. Det är viktigt att tänka både strategiskt och långsiktigt, så att lösningen inte bara fungerar idag, utan även flera år framöver.
Många är också oroliga över att det innebär en nackdel i och med att cloudlösningen blir ytterligare ett system att hålla reda på, utöver alla du redan har. Men det här behöver inte nödvändigtvis vara ett problem, eftersom du enkelt kan skala din lokala infrastruktur till det offentliga molnet med hjälp av hybrida molnlösningar.
3. Svårare att anpassa molntjänsterna efter företagets behov
När det kommer till innovation kan det vara svårt att uppskatta hur många användare du kommer att få – och hur snabbt det kommer gå. Det kan också vara riskabelt att inte ha tillräcklig kapacitet om din molntjänst blir en succé bland användare.
Det är dock enkelt att minimera den här riken genom att investera i en molnbaserad infrastruktur som kan skalas upp och ner, så att du bara betalar för den kapacitet du behöver, som nämnt ovan.
Vanliga frågor:
Vad är molntjänster?
Molntjänster är en modern modern lösning med flera fördelar. Via servrar som styrs från stora datacenter kan ditt företag bland annat lagra och hantera dokument och filer, samt även använda program med säkerhetslösningar i världsklass. Allting online.
Vilka är fördelarna med molntjänster?
Fördelarna med molntjänsterna är många. Till exempel så betalar du bara för den kapacitet du använder. Du får även tillgång till moderna lösningar som ökar konkurrenskraftigheten som garanterar säkerhet av hög kvalitet.
Vilka är nackdelarna med molntjänster?
Det finns många olika molntjänster idag som används på olika sätt, därför handlar det snarare om potentiella nackdelar. Det kan till exempel i vissa fall bli dyrare än on premise om företaget behöver mer avancerade molnlösningar än standard. Det kan också vara en nackdel att en molntjänst ibland är svår att anpassa efter företagets specifika behov.
Hur hantera säkerhet i molntjänster?
Vid användning av molntjänster får företag säkerhetsuppdateringar och programvaruuppdateringar så fort de finns tillgängliga. Det här är en del av molntjänstleveransen, vilket ökar säkerheten. Du kan också välja vilken typ av säkerhet du önskar eftersom olika typer av information kräver olika typer av säkerhet.
Kan jag arbeta mer effektivt med molntjänster?
Ja. Molntjänster är en effektiv lösning, framför allt eftersom du kan komma åt alla molnbaserade program och information du behöver var du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling. Det är också mer effektivt att samarbete i molnet eftersom du och dina kollegor kan editera samma dokument samtidigt.