Cloud 2022.04.03

Vad är IaaS, PaaS och SaaS?

I vår bloggserie om molntjänster vs. "traditionell" IT tar vi upp några av de främsta faktorerna som skiljer dessa åt. I den här artikeln tittar vi på begreppen IaaS, PaaS och SaaS.

Det är ingen hemlighet att molntjänster har kommit för att stanna. Därför behöver du som arbetar inom IT stundtals sätta dig in i vad molntjänster innebär, och hur du kan dra nytta av dem i din verksamhets digitala affärsutveckling. Så – vad skiljer egentligen molntjänster från traditionell IT, och vad innebär de olika tjänstemodellerna IaaS, PaaS och SaaS?

De många fördelarna med molntjänster går inte längre att blunda för. Enkelt förklarat skiljer sig molntjänster från traditionella IT-tjänster genom att både lagring och drift sker över internet. Det är vanligt att dela upp molntjänster i olika tjänstemodeller, och du kanske har hört talas om IaaS, PaaS och SaaS:

  • IaaS = Infrastructure-as-a-Service
  • PaaS = Platform-as-a-Service
  • SaaS = Software-as-a-Service

Låt oss ta en närmare titt på dessa tre förkortningar och titta på vad de innebär – och vad som skiljer dem åt.

Vad betyder uttrycket "as-a-Service"?

Traditionellt sett har många företag investerat i IT genom att spendera stora engångssummor för att köpa nätverk och egna servrar. Molntjänster, å andra sidan, handlar i stället om att du hyr resurser när din verksamhet behöver det, och betalar bara för det du faktiskt använder – därav uttrycket "as-a-service". Så vad betyder dessa tre olika termer?

IaaS - Infrastructure-as-a-service

Infrastruktur som tjänst baseras på tre huvudsakliga delar:

  • Nätverkslagring (network)
  • Datalagring (storage)
  • Beräknad kapacitet (compute)

Dessa tre delar kombineras för att skapa den faktiska IaaS-tjänsten. Det du vanligtvis får genom en IaaS-tjänst är en virtuell eller fysisk server med vissa definierade egenskaper. Det kan handla om att servern ska ha ett visst operativsystem eller en specifik prestanda.

Du betalar bara för användningen av servern och det är leverantören som är ansvarig för att du som kund får just den prestanda och skalbarhet som ni har kommit överens om. Exempelvis kan du betala per minut som servern körs, eller per gigabyte som servern använder för lagring.

PaaS – Platform-as-a-Service

Plattform som tjänst är baserat på en IaaS-tjänst och är en lösning där du själv ansvarar för programvaran och data, medan resten underhålls per automatik. Du behöver därför inte bekymra dig om uppdateringar av operativsystemet eller plattformen där du kör olika programvaror.

Du bygger själv programvaran, definierar lagringsstrukturen och laddar upp den till plattformen. Exempel på populära tjänster som tillhandahålls som Platform-as-a-Service är bland annat Microsoft SQL, MySQL, DocumentDB eller webbtjänster som Apache, Tomcat och Microsoft IIS.

Som slutanvändare får du en plattform med programvarulicenser, grundläggande programinfrastruktur och mellanprogramvara, som du kan bygga på med andra applikationer, utvecklingsverktyg och resurser. Du styr själv de program och tjänster du utvecklar, så sköter molntjänstleverantören resten.

Den vanliga slutkonsumenten är alltså en utvecklare som i sin tur kräver en “execution environment” för sin applikation. Det kan vara ett operativsystem, ett databashanteringssystem, en integrationsmotor eller en webbtjänst. Leverantören är ansvarig för för att uppdatera plattformen när det kommer uppdateringar och nya versioner, och ansvarar också för att tjänsten kan skalas upp och ner efter behov.

SaaS - Software-as-a-service

SaaS-tjänster (tänk programvara) är kanske de enklaste att förstå. Som kund kan du använda dessa SaaS-tjänster och behöver inte oroa dig för hur de är uppsatta. Slutanvändare är oftast inte intresserade av hur allting funkar bakom eller vilka servrar som används – utan vill bara kunna använda tjänsten och vara säkra på att allting fungerar som det ska. Populära SaaS-applikationer är till exempel Office 365, Salesforce, LinkedIn och Adobe Creative Cloud.

Det som skiljer SaaS från IaaS och PaaS är att leverantören av SaaS är ansvarig för hela leveranskedjan, inklusive uppdateringar. Som kund köper du därför bara tillgång till ett program. Med IaaS och PaaS betalar du per användare och månad för faktisk användning, medan den som väljer att investera i SaaS själv är ansvarig för att lägga till användarna i leverantörens system, för att sedan administrera dem och överföra data till programmen. Resten hanteras av leverantören.

5 best practices för dig som it-chef

Pizza-as-a-Service 🍕

Skillnaden mellan IaaS, PaaS och SaaS kan fortfarande kännas ganska abstrakt – och därför illustrerar vi det genom konceptet "Pizza-as-a-Service".

Precis som det finns olika tjänstemodeller av molntjänster, finns det olika sätt att äta pizza på. Kort förklarat kan vi likställa SaaS med att äta på restaurang, PaaS med att beställa pizza och få den hemlevererad, och IaaS med att göra egen pizza med ett “pizza kit” – samt on premise-leveranser med tillagning av pizzan från grunden hemma med dina egna råvaror. 

Pizza as a service

SaaS – som att äta på restaurang

Att äta på restaurang är en helhetsupplevelse. Restaurangen tar hand om allt – från att göra pizzadegen, tomatsås och tillbehör, till att tillaga pizzan och servera den rykande varm så snart den är färdig. Som kund behöver du bara beställa vad du vill ha från leverantören (servitören på restaurangen), och sedan får du pizzan serverad direkt till ditt bord. När du ätit klart är det bara att betala, resa dig upp och gå – att duka av bordet och diska sköter restaurangen.

Pizza SaaS


Det här kan jämföras med Software-as-a-Service. Som kund tar du med de som vill äta (dina användare) och betalar bara för de pizzor ni beställer (alltså för antalet användare per månad). I priset ingår allt du behöver. Det innebär också att du inte kan ställa vilka krav som helst på din molntjänstleverantör. Som gäst på restaurangen kan du bara använda de bestick som finns, och bara beställa det som finns på menyn.

En SaaS-tjänst är en applikation som är förpackad på ett visst sätt och du som kund måste därför förhålla dig till detta. Fördelen med att få allt färdiglevererat gör att leverantören kan sätta upp vissa riktlinjer för vilka funktioner som ska ingå, vilket därmed ger dig liten möjlighet att påverka det här. 

PaaS – som att beställa pizza och få den levererad

Som kund ringer du, eller använder en app, för att beställa vad du vill ha. Pizzerian tillagar det du har beställt och kör hem maten till dig. Nu kan du som kund själv välja hur du vill servera pizzan, vilka tallrikar och bestick du ska använda, var du ska äta den och vilka tillbehör du vill ha.

Pizza PaaS


Du har också ansvaret för att se till att det finns något att dricka till pizzan, och du måste plocka undan och diska efter måltiden. Även om pizzaleveransen innebär mer frihet än att att äta på restaurang, så kan du ändå inte påverka vad som helst. Restaurangen bestämmer hur de ska köra hem pizzan till dig, oavsett om du vill att den levereras med cykelbud, elbil eller annan transport. Vi liknar detta vid en PaaS-leverans – du får helt enkelt plattformen pizza.

Vad du väljer att göra med pizzan efter att den är tillagad och levererad är helt upp till dig. Du kan till exempel själv välja att packa om pizzan och sälja den vidare som en färdig lunch till dina vänner. När du köper en PaaS-tjänst kan det vara en tjänst där du kan få tillgång till en databas, men du kan inte påverka vilken version det är, eller vilken patch nivå Paas-tjänsten har. Det styrs av leverantören.

IaaS – som att göra egen pizza utifrån ett pizza-kit

I det här fallet köper du som kund ett färdigt pizza-kit i din närmaste mataffär.
Pizza IaaS


Paketet innehåller en färdig pizzadeg, en burk tomatsås och kanske lite toppings och ost. Det är du själv som kombinerar alla ingredienser till en god pizza, och som ansvarar för att den tillagas ordentligt. Du har därför större valfrihet när du gör pizzan, så att den blir precis som du vill ha den. Men här kan du inte heller påverka allt kring leveransen – tomatsåsen kommer färdig från fabriken och pizzadegen är som den är. I ett IT-sammanhang betyder det att du har tillgång till att sätta upp virtuella servrar, nätverk, VPN-länkar och lagring – samtidigt som du själv är ansvarig för hur de olika komponenterna ska sättas samman och fungera med varandra.

Det är du som ansvarar för att utforma konfigurationen av dessa, och det är du som måste ha kontroll på uppsättningen. Dessutom måste du ha en backup av den faktiska konfigurationen, om det skulle visa sig att något har gått fel, eller att uppsättningen behöver göras om.

Egen on premise-miljö – gör pizzan från grunden med egna råvaror

Pizza On Preem


Här gör du verkligen allt själv, både degen och tomatsåsen, och du kan anpassa allt efter varje person, deras behov och önskemål. Du måste ha stenkoll på receptet, vilka ingredienser som behöver inhandlas, och i vilken ordning du ska göra pizzan.

I IT-världen innebär det här att du som kund är ansvarig för hela leveransen: Från att välja hårdvara på servrar till nätverk och lagring. Dessutom måste du ta höjd för eventuella toppar i produktionen, så att det finns tillräckligt med resurser och duktiga medarbetare vid behov.

Tl;dr: en kort sammanfattning för dig som inte vill läsa allt

Det finns flera olika sätt att få din pizza på, och det gäller även i IT-världen. Har du koll på de olika förkortningarna IaaS, PaaS och SaaS – och skillnaden mellan dem – så har du redan kommit en bra bit på vägen. Det handlar först och främst om vem som ska vara ansvarig för vilken del av leveransen, men också om vad du som kund vill fokusera på. Se till vilka behov ditt företag har och välj sedan den rätta typen av leverans för varje identifierat behov.

Ta kontroll över din egen IT-miljö

Vad har din verksamhet för mål? Hur kan IT-system och teknik hjälpa dig att nå målen? Vilka system och applikationer behövs för att lyfta hela din verksamhet? Ställ dig dessa frågor och undersök sedan hur era system och applikationer levereras idag. Är det SaaS-applikationer eller interna lösningar? Ta reda på vilka “quick wins” ni kan uppnå genom att ändra befintliga lösningar. Vi kan hjälpa dig på vägen, både med analys av er nuvarande miljö, optimering och förbättring, samt hur du kan anpassa och underlätta användningen av framtida lösningar.

5 best practices för dig som it-chef

Vanliga frågor:

Vad är IaaS?

IaaS står för “infrastruktur som en tjänst” och är en av flera tjänstemodeller i molnet. Med IaaS får du IT-infrastrukturen levererad av en IT-leverantör.

Vad är PaaS?

PaaS står för "plattform som en tjänst" och är en av flera möjliga tjänstemodeller i molnet. Med PaaS har IT-leverantören ansvar för uppdateringarna av dina operativsystem och programvaror.

Vad är SaaS?

SaaS står för “programvara som en tjänst” och är en av fler tjänstemodeller i molnet. Med SaaS är IT-leverantören ansvarig för hela leveranskedjan.

Vilken tjänstemodell för molntjänster passar min verksamhet?

Det beror på företagets behov. Innan du väljer vilken tjänstemodell som passar din verksamhet är det viktigt att kartlägga vilka behov verksamheten har av molntjänsten, så att du kan välja rätt alternativ.

Vad är fördelarna med IaaS, PaaS och SaaS?

En fördel med IaaS, PaaS och SaaS är att du endast betalar för den kapacitet företsom din verksamhet faktiskt använder. En annan fördel är att du kan överlåta ansvaret av hela eller delar av infrastrukturen, programvaran eller IT-plattformen till en tjänsteleverantör.

Har du frågor? Kontakta mig!

Transformation and Cloud Architect

Andreas Selevik

Relaterat innehåll

Cloud
2022.03.29

Få kostnadskontroll över din IT i molnet

Att ha kostnadskontroll över sin IT-miljö är en viktig del för alla verksamheter, såväl stora som små företag. Kostnaderna för konsumtion och licenser kan snabbt dra iväg, vilket också har drabbat verksamheter som under 2020...