Bläddra i utbildningskatalogen
Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringsmöjligheter och det gäller självklart också i skolan. För att lyckas med det måste vi hjälpas åt: vi som använder tekniken, vi som utvecklar den och vi som köper in den. Advania erbjuder över 70 olika utbildningar för att bidra till skolans utveckling. Här kan du läsa igenom och anmäla intresse för vilka utbildningar du tror skulle vara intressanta för dig och dina kollegor.
Jobbar du på en skola som har köpt in sin hårdvara (PC/Chromebooks/iPads/Mac) till lärare och elever via oss på Advania Skolpartner? Då kan du ta del av ett 30-tal workshops riktade mot lärare, helt gratis. De utbildningar som är kostnadsfria är markerade med *
Anmäl ditt intresse
Välj de utbildningar som du är nyfiken på genom att bocka för de utbildningar som är av intresse.
Apple
* Garageband på Mac
Deltagarna får lära sig att spela in ljud till reportage, podavsnitt, poesi eller sång med mikrofon och med färdiga loopar eller midi-instrument. Kursen passar alla som lära sig hur man enkelt kan arbeta med digitalt ljud oavsett om man är musiklärare eller undervisar i något annat ämne och oavsett vilken ålder man undervisar i. Garageband passar även väldigt bra till att skapa ljudböcker med eller andra typer av röstinspelningar.
* Film i undervisningen
Vi går igenom och provar hur man som lärare kan skapa instruktionsfilmer till eleverna genom skärminspelning eller med imovie. Därefter tittar vi på hur man kan dela filmerna via en QR-kod, Youtube eller via plattform. Workshopen handlar även om i vilka syften man kan låta eleverna skapa en video och vilka pedagogiska effekter det får. Vi botaniserar bland filmer som redan ligger publicerade och samtalar om på vilka olika sätt man kan använda sig av Youtube eller Stream kopplat till den plattfrom man använder på skolan. Vi tittar även på hur film kan kopplas till källkritik.
* Garageband på iPad
Deltagarna får lära sig att spela in ljud till reportage, podavsnitt, poesi eller sång med mikrofon och med färdiga loopar eller midi-instrument. Kursen passar alla som lära sig hur man enkelt kan arbeta med digitalt ljud oavsett om man är musiklärare eller undervisar i något annat ämne och oavsett vilken ålder man undervisar i. Garageband passar även väldigt bra till att skapa ljudböcker med eller andra typer av röstinspelningar.Om man arbetar med yngre åldrar så fokuserar vi mer på de funktioner som är bra att börja med i dessa åldrar som röstinspelning med mikrofoner med olika ljudfilter och inspelning av ramsor.
* Grundutbildning för lärare - Mac
Denna workshop innehåller en grundlig genomgång av funktioner på Mac. Deltagarna kommer att bli betydligt mer bekanta med inställningar, gester och allmän hantering som exempelvis skärmfoto och tillgänglighetsverktyg. Vi kommer också att kortfattat titta på Macbookens egna program som exempelvis Mail, Kontakter, Kartor, Kalender och Bilder. I mån av tid även på större program som Pages eller Keynote
* iMovie på iPad
iMovie är ett filmredigeringsverktyg där kan man skapa filmer och bildberättelser direkt i iPaden. Du har allt du behöver i din iPad för att kunna filma och skapa filmen. Ingen annan utrustning behövs. Denna workshop kan genomföras på två olika nivåer, dels för nybörjare och fokuserar på grundläggande funktioner som att skapa film, lägga till filmer/bilder, text, berättarröst, ljudeffekter och musik och dels för lite mer vana användare och fokuserar då mer på hur man kan kombinera iMovie med andra appar. På denna nivå skapar vi även filmmusiken i Garageband och lär oss att skapa en filmtrailer och använda olika teman. Workshopen ger även förslag på hur du kan använda iMovie kreativt i ditt ämne.
iMovie på Mac
Movie är ett filmredigeringsverktyg där kan man skapa filmer och bildberättelser direkt i din Mac. Du har allt du behöver i din Macdator för att kunna skapa och redigera filmen. Denna workshop kan genomföras på två olika nivåer, dels för nybörjare och fokuserar på grundläggande funktioner som att skapa film, lägga till filmer/bilder, text, berättarröst, ljudeffekter och musik och dels för lite mer vana användare och fokuserar då mer på hur man kan kombinera iMovie med andra program. På denna nivå skapar vi även filmmusiken i Garageband och lär oss att skapa en filmtrailer. Workshopen ger även förslag på hur du kan använda iMovie kreativt i ditt ämne.
Matematik på iPad
Denna workshop handlar om hur man får eleverna mer interaktiva i matematiklektionen med hjälp av appar och webbverktyg. Med hjälp av interaktiva verktyg som mentimeter (app), digitala whiteboardtavlor, digitala formulär och andra interaktiva appar får du en snabb bild av vad eleverna står i förhållande till det område som ska läras ut. Med mer lekfulla verktyg som Kahoot och Quizlet live får eleverna möjlighet att öva på området. För att se vad eleverna har lärt sig så finns möjligheten låta eleverna göra en inspelning av ett matematisk problem, där de med muntlig kommunikation berättar hur de tagit sig an problemet, antingen via film, röstinspelning eller interaktiv tavla (tex OneNote, Keynote, Explain Everything, Padlet). Vi går slutligen igenom olika sätt att dela material och filmer med eleverna. Målet med workshopen är att se hur digitala hjälpmedel kan komplettera och underlätta den ordinarie matematikundervisningen. Vertygen justeras utifrån de som kund har.
* Keynote på Mac
Keynote är ett presentationsprogram för Mac som är väldigt lämpligt för lärare att skapa sina lektioner och genomgångar på. Elever uppfattar ofta Keynote som ett lättanvänt verktyg att skapa presentationer eller bildmontering i. Denna workshop kan genomföras på två olika nivåer, dels för nybörjare och fokuserar då på grundläggande funktioner som att skapa presentationer med bilder, text, diagram, tabeller och enklare animeringar och dels för lite mer vana användare och fokuserar då på att göra animeringar, friläggningar, illustrationer och interaktiva länkar i presentationen. Workshopen ger även förslag på hur du kan använda Keynote kreativt med dina elever i olika ämnen."
Kreativt med iPad
iPaden har flera grundappar som inbjuder till en kreativ undervisning. I denna workshop går vi igenom hur man kan kombinera de olika apparna på ett framgångsrikt sätt. Workshopen innehåller exempel hur man i ett område kan använda sig av anteckningar, kameran, keynote, imovie och garageband i en kombination. Vi djupdyker inte i varje app utan tittar mer på de kreativa funktionerna och möjligheterna. Workshopen innehåller därför flera lektionsupplägg. Förkunskaper: grundkunskaper i imovie, keynote
* Keynote på iPad
Keynote är ett presentationsprogram för iPad som är väldigt lämpligt att skapa sina lektioner och genomgångar på, men det är också en app som kan användas till designskapande aktiviiteter. Denna workshop kan genomföras på två olika nivåer, dels för nybörjare och fokuserar då på grundläggande funktioner som att skapa presentationer med bilder och text och dels för lite mer vana användare och fokuserar då på att göra friläggningar, animationer, illustrationer och interaktiva länkar i presentationen. Vi kommer även gå igenom de multimodala funktionerna som ljudinspelning och teckning. Att hantera Keynote bör vara grundläggande kunskap för alla pedagoger med iPad som verktyg.
Kreativt med Mac
Macdatorn har flera program som inbjuder till en kreativ undervisning. I denna workshop går vi igenom programmen iMovie och Garageband. Bägge dessa program skiljer sig en del från ipadens appar, då Macdatorns program har många fler funktioner. Du kommer att få lära dig att skapa och redigera film med iMovie och spela in musik eller radioprogram med Garageband.
* Pages på iPad
Pages är ett ordbehandlingsprogram som också fungerar som ett lättanvänt layoutprogram där användaren kan designa allt från skoluppsatser till affischer, broschyrer och visitkort. Workshopen kan anpassas efter önskemål men innehåller i standardutförande textbehandling, formatering av text och bild, tabellhantering och skapande av ikoner och illustrationer med enkla former. I workshopen går vi igenom även de multimodala funktioner som tillkommit under de senaste åren.
Praktisk-estetiska ämnen med iPad
Något som är gemensamt för de praktisk-estetiska ämnena (utom musik) är att dokumentera processen och färdig produkt. Därför kommer vi gå igenom hur man kan använda kameran och appar där kameran är integrerad som i Pages och imovie. Vi går även igenom olika sätt att lagra bilderna och kunna följa en process och utveckling. Vi går igenom och provar att skapa instruktionsfilmer samt QR-koder i syfte att dela med sig av egna eller andras instruktionsfilmer till eleverna. Dessutom tittar vi på möjligheten att använda webben som uppslag för nya idéer. Målet med workshopen är att kunna se iPaden som ett komplement i ämnena slöjd, idrott, hemkunskap och bild.
NO på iPad
Appar som krävs: imovie, pages, numbers. Det finns många olika appar inom de olika ämnena biologi, kemi och fysik som tränar på vissa specifika områden som astronomi eller periodiska systemet. Dessa appar kommer vi inte fokusera på, utan mer rikta in oss på grundappar som man kan använda i alla tre ämnena, inom olika kunskapskrav eller till olika inlärningssituationer. Vi går igenom och provar hur man kan arbeta med begrepp, kommunicera och skapa en labbrapport/redovisning av en undersökning i pages, imovie och numbers. Målet med workshopen är att se möjligheterna med hur ipaden kan komplettera NO-undervisningen på ett interaktivt sätt.
SO på iPad
Denna workshop handlar om hur man får eleverna mer interaktiva i SO-undervisningen med hjälp av digitala hjälpmedel. Med hjälp av interaktiva verktyg som mentimeter, digitala formulär och Quiz-program får du en snabb bild av vad eleverna står i förhållande till det område som ska läras ut. Du kommer även få ta del av olika sätt att använda presentationer (Keynote). Digitalt berättande i form av film är något som många lärare använder i sin SO-undervisning och vi kommer ta del av några exempel på detta. Exempel på detta är på inspelning interaktiv whiteboard (ex. anteckningar), filminspelning (imovie), flippade genomgångar, videosamtal och återkoppling via film. Målet med workshopen är att se hur digitala hjälpmedel kan komplettera och underlätta SO- undervisningen.
Swift
I Swift Playgrounds lär du dig att programmera genom att skriva riktig kod som heter swift. I Swift playground kommer du in i en interaktiv 3D-värld där man ska styra en figur som heter Byte. Spelet är uppgift med olika block under vilka det finns en mängder av övningar (nivåer). I varje övning får du en beskrivning av vad du ska få Byte att göra och därefter är det din uppgift är att få honom att utföra det genom att skriva kod. När du skrivit in en kod, så testar du om det Byte utför uppgiften korrekt genom att trycka på play. Till din hjälp finns både grundläggande beskrivningar och en handledningsbok där facit finns till varje uppdrag. I Swift playground står alla uppdrag på engelska (svensk översättning är på väg), därför passar det bäst från åk 4, även om flera övningar är anpassade för yngre elever. I denna workshop kommer du få lära dig att programmera i Swift.
Numbers på iPad
I Numbers skapas kalkyblad utöver det vanliga. Denna workshop kan genomföras på två olika nivåer, dels för nybörjare och fokuserar på grundläggande funktioner som att skapa kalkylblad med tabeller, diagram och bilder och enklare formler som summa och medelvärde och dels för lite mer vana användare och fokuserar då mer på fler formler och interaktiva länkar. Det unika med numbers på iPad är att du kan fotografera och filma direkt in i kalkylbladet vilket öppnar för fler arbetsområden och ämnen. Workshopen ger även förslag på hur du kan använda Numbers kreativt med dina elever i olika ämnen, till exempel till undersökningar, laborationer, arbetsprocesser men även hur du kan använda Numbers för att strukturera och dokumentera ditt eget arbete.
Svenska på iPad/Mac
Användningen av de estetiska uttrycksformerna i svenskundervisningen är enligt många forskare ett bra sätt för elever att inhämta kunskap, då flera elever genom sina sinnen får stärka deras förkunskaper och utveckla nya inblickar i svenskundervisningen. Vi lär oss hur man kan skapa en podcast (radioprogram) i garageband, skapa ett bildspel till en dikt i iMovie samt hur man kan skapa en interaktiv berättelse i Pages och hur den kan delas på webben. Målet med workshopen är att se iPaden/Mac-datorn som en hjälp att använda estetiska uttrycksformer i svenska.
* Pages på Mac
Pages är ett ordbehandlingsprogram som också fungerar som ett lättanvänt layoutprogram där användaren kan designa allt från skoluppsatser till affischer, broschyrer och visitkort. Workshopen kan anpassas efter önskemål men innehåller i standardutförande textbehandling, formatering av text och bild, tabellhantering och skapande av ikoner och illustrationer med enkla former.
Apple Classroom
I denna workshop får du lära dig hur man kan använda sig av Apple Classroom i undervisningen. En förutsättning för att kunna använda denna app på skolan är att alla iPads är managererade. I workshopen visar vi bland annat hur läraren, på sin iPad, kan: – se en översikt över alla elevskärmar samtidigt och därmed se vad alla elever arbetar med på sina skärmar. – starta en app, webbplats eller bok på elevens iPad med en tryck. – låsa alla iPads så att de bara kan arbeta i en enda app för att hjälpa eleverna att fokusera. – låsa skärmarna för att pausa jobbet eller för att på nytt få uppmärksamhet från eleverna. Då kan eleverna inte alls göra något på sin iPad. – stänga av ljudet på vissa iPads. – fokusera på en enskild elevskärm. – dela dokument och länkar med din klass med AirDrop (även eleverna kan dela med dig) – använda AirPlay för att trådlöst presentera en elevs skärm. Denna app innehåller många funktioner som hittills inte varit tillgängliga på iPaden i ett klassrum, men som funnits som ett stort behov hos många lärare. Efter att ha deltagit i denna workshop så har du större förutsättningar för att kunna hantera Apple Classroom i ditt klassrum.
Studieresa till Estland
Se och lära av arbetet kring digitalisering i samhället samt hur Estlands skolor tänker kring utbildningssystemet.
Vanliga frågor och svar om våra utbildningar
Hur lång är en workshop?
Våra kunder beställer antingen en halvdag eller heldag. Halvdag innebär oftast 3 h, men i förskola är 2 h vanligare.
Hur många kan delta?
Vi brukar ha ett max på ca 25 personer då denna storlek på grupp har visat sig vara mest uppskattad hos deltagare då möjlighet att få personlig hjälp finns.
Är det digitala eller fysiska utbildningar?
Det väljer kunden själv. Våra utbildare är vana med att utbilda både på plats och digitalt via ett videomöte.
Vad kostar utbildningarna?
De utbildningarna med * (asterisk) är kostnadsfria för våra kunder. Priset för övriga är samma oberoende av innehåll.
Har du frågor om innehåll och upplägg? Kontakta vår utbildningskoordinator Jenny Palm.